Project in wording. Ik schilder een reeks portretten van de inwoners van het gehucht Kotsanopoulon in Griekenland, waar ik een gedeelte van het jaar woon. De bedoeling is de mensen vast te leggen voordat zij, en hun cultuur verdwenen zijn en het dorp voor altijd stil zal zijn.

uit 2008 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Eleni

2015

Eleni is de dochter van Michalis en litsa. Ze is nog jong maar werkt hard op de grote boerderij samen met haar ouders. Ze is prominent aanwezig in de documentaire van Ilona Scharree.

Ftigo

2015

Ftigo is de vrouw van Sotiris. Ze woont naast ons en is inmiddels 84. Ze is nog goed ter been en heeft geen enkele hulp nodig. Samen met Sotiris probeert ze er het beste van te maken in deze niet makkelijke tijden.

Litsa

2015

Litsa is de echtgenote van Michalis. Eleni is haar dochter. Zij werkt zeer hard op het boerenbedrijf, wat ze als familie runnen.

Michalis

2015

Michalis is de vader van Eleni en de man van Litsa. hij heeft de grootste boerderij van het dorp en de hele familie werkt daarin mee.

Lefteris

2015

Lefteris is de man van Dina. Helaas is hij afgelopen winter overleden. Ik kocht geregeld wat olijfolie bij hem.

Elefteria

2015

Elefteria is een van de tweeeling van Thanasis. Zij is een van de weinige kinderen, die het dorp nog heeft.  

Rania

2015

Rania is een van de tweeling van Thanasis. Zij hoort bij de paar overgebleven kinderen van het dorp.

Thanasis

2015

Thanasis is de vader van de tweeling Ranja en Elefteria. Hij doet van allerlij klusjes om aan de kost te komen. Van huis uit is hij electricien.

Tomas

2015

Tomas is de zoon van Fotini. Hij heeft veel vee en daarmee onderhoud hij zijn gezin. Hij heeft 2 zonen. Beiden wonen ze nog thuis.

Christos, onze kleine buurman

2012

Portret van Christos. Woont bij ons in het straatje. Christos is weduwnaar, en woont helemaal alleen. Gelukkig houden de mannen uit het dorp een oogje in het zeil, zeker nu hij dit jaar ook zijn enige zoon verloren is die in Duitsland woonde.

Eleni

2012

Portret van Eleni, naar aanleiding van een foto die ik jaren geleden van haar maakte. Ze is reeds vele jaren bedlegerig en ik wilde haar voor dit project schilderen zoals ze was, en niet in de staat waarin ze nu verkeert.

Evangelis, cafe baas

2012

Portret van Evangelis, een re-migrant uit Kotsanopoulo. Evangelis woonde meer dan 30 jaar in Duitsland en baatte daar een z.g. Kneipe (cafe) uit. Na terugkeer volgde een paar jaar restaurant werk in Preveza, om uiteindelijk terug te keren en het dorpscafe te gaan beheren. Met de komst van Evangelis in 2010 en zijn sprankelende Albanese vrouw Laura is de ziel teruggekeerd in het dorp. Het cafe en dorpsplein bloeit weer.

Pareskivi

2012

Portret van Pareskivi, ze woont in ons buurtje en is een ongetrouwde vrouw. Leefde vele jaren samen met haar ongetrouwde broer maar die heeft inmiddels een huisje verder weg van het buurtje gebouwd. Ze trekt veel op met haar buurvrouwen Alexandra, Rosa en Kristina.

Vrouw van Michalis

2012

De weduwe  van Michalis, de vroegere "mastoras" van het dorp.

Dimitra

2012

Portret van Dimitra, de oma van Lina. Lina is een modern Grieks meisje geboren in Athene, haar ouders zijn er vanuit Kotsanopoulon naar verhuist. Ze bezoekt haar oma elke zomer voor een langere tijd, en is een vriendinnetje van onze dochter die ook elke zomer in het dorp doorbrengt. De oma woont centraal in het dorp, pal aan het dorpsplein. Ze heeft een bijzonder leven geleid.

Dimitri de kaartspeler

2012

Portret van Dimitri, een stille man die dagelijks zijn kaartje in het dorpscafe.

Alexandra

2012

Portret van Alexandra, mijn over buurvrouw die als weduwe een gedeelte van het jaar in Athene bij haar kinderen woont en een gedeelte van het jaar in ons dorp verblijft.

Rosa

2012

Portret van Rosa, onze tijdelijke buurvrouw uit Bulgarije. Zij is in ons dorp verzeild geraakt om te zorgen voor Eleni, de bedlegerige buurvrouw. 

Dimitroula

2010

Portret van achterbuurvrouw Dimitroula uit Kotsanopoulon, weduwe.

Christos

2010

Portret van Christos, eigenaar en bestuurder van een bulldozer waarvan veelvuldig gebruik gemaakt wordt!

Christina

2010

Portret van Christina, weduwe van Kostas en onze aardige overbuurvrouw.

Cristos, Albanos

2010

Portret van Christos, een van de twee Albanezen die hun vaderland verlaten hebben om hun geluk in Griekenland te beproeven. Bekeerd tot de Grieks orthodoxe kerk hebben hij en zijn gezin zich zo veel mogelijk aangepast aan het leven in Griekenland. Behoort, door hard werken, tot een van de welvarendste mannen van het dorp.

Christos

2010

Portret van Christos, teruggekeerde gepensioneerd arbeider, werkte bij archelogische dienst in Athene.

Dina

2009

Dit doek is onderdeel van het project Griekse dorpsgenoten. Het is Dina, de vrouw van Lefteris, waar ik regelmatig olijfolie haal. Zij werkt veel zowel binnen als buiten. Binnen is het huishoudelijk werk en buiten werkt ze in de groentetuin, de boomgaard en zorgt ze voor de beesten. Altijd druk in de weer.

Fotini

2009

Portret van Fotini uit het Griekse dorp Kotsanopoloun. In haar jeugd een mooi meisje dat graag en goed zong tijdens het oogsten.

Tassos

2009

Portret van Tassos, gepensioneerd zeeman en teruggekeerd naar zijn geboortedorp Kotsanopoulon.

Maria , vrouw van Christoforos

2012

Portret van Maria, vrouw van Foros.

Christoforos

2009

Portret van Christoforos, uitbater van het plaatselijk kafeneion. De meest releaxte cafehouder van Epirus.

Yiannis

2009

Portert van Yiannis, een beetje eenzame jongen die zijn dagen slijt in het cafe waar hij met kaartvrienden de tijd stuk slaat.

Expo Lindenberg Nijmegen

2009

Een impressie van de expositie in de Lindenberg Nijmegen

Broer van Christoforos

2009

Dit is de broer van baas van het dorpscafe. Ik kom hem daar altijd tegen. Dat is normaal in Griekenland. We praten met elkaar, maar kennen elkaars naam niet. Hij is voor mij de broer van Christoforos.

Sotiris

2009

Sotiris is de buurman van ons in het dorp. Hij was herder, maar nu is hij te oud en te moe voor het zware herders werk. Hij geniet samen met zijn vrouw van de oude dag.

Expositie Lindenberg Nijmegen

2009

Detailoverzicht van de expositie in de Lindenberg "huis voor de kunsten" November 2009.

Evangelis

2009

Portret van Evangelis, de oude 'mastoros' (timmer/klusjesbaas) van het dorp.

Dimitra

2009

Portret van Dimitra, vrouw van Evangelis.

Theodorus

2009

Portet van Theodorus, herder.

Panos

2012

Portret van Panos. Via Panos, inmiddels overleden, hebben wij ons huis in het Griekse dorpje kunnen kopen. Panos was ooit zanger, en man van Pagona, nog steeds zangeres van de beroemde Griekse miroloi (klaagliederen uit Epirus).

Pagona

2009

Portret van Pagona Athanasiou. Zij is een lokaal bekende zangeres, zingt miroloi,(Griekse klaagliederen uit Epirus) en was onze eerste introductie in het Griekse dorp.

Yiannis

2009

Yiannis is een archetypisch figuur, in elk dorp is er een Yiannis. Altijd stomdronken, verward, maar een deel van de dorpsgemeenschap. Hij wordt genomen zoals hij nu eenmaal is.

Yiannis, de Albanees

2009

Portet van Yiannis, een van de Albanese jongens uit het Griekse dorp, die met zijn gezin zorgt voor de verjonging in het Epirotische dorp.

Evangelis

2008

Portret van Evangelis, een van de oudste bewoners van het dorp.

Giorgios

2008

Portret van Giogios, boer uit Kotsanopoulon.

expositie 2009

2009

Expositie in de Lindenberg, een groep portretten van mijn Griekse dorpsbewoners.

atelieropstelling

2008

6 portretten van bewoners uit het dorp Ano Kotsanopoulon, West Griekenland. De bedoeling is d.m.v. een reeks portretten een sfeer en tijdsbeeld te geven van een klein dorpje in Zuid Europa.